Puslapiai

2015 m. lapkričio 17 d., antradienis

Ne) pasakos apie Limką ir Ėmtėpė epilogo (po 10 metų) interpretacija su užraukimu


Je, ponia Šėmėmė, tikrai amžinai žvali, vis važinėja – tai čia, tai ten vos akimirksniui tepasirodo, na, tokiais juodais rūbais apsitaisiusi. Nėra kada užsibūti – valdos gi plačios: nuo Vilniaus kalvų iki pačių Gėsalų brūzgynų Palatvijyje. Kad ir tą istorinį vėlų rudens vakarą po ilgų kalbų, kaip atpažinti gabiuosius vaikus, kantriai belaukianti pedagogų minia gimnazijoje prie didmiesčio priemiesčio „ulytėlės“ („čiud rud – tra lia lia“) su progimnazijos vaikučiais staiga trumpam išvydo susirūpinusią, išsiilgusią savo anūkėlių ponią Šėmėmė. Josios kalba su žemaitišku užtaisu ir užraitymu, ypatingai Akvariume su kitomis žuvelėmis, dar po ašarą akyje ir balse anūkėliams – Lyderiams ir Lyderėms (kurių, beje, tiek priviso, kad nebesupaisysi, kuris čia tikras, o katras apsišaukėlis) taip visiems įsiminė, kad ir puotoje palei Ąžuolų Būdą ne kartą buvo paminavota dėl dovanų talentingiems vaikeliams ir jų vedliams. Lyderiai ir lyderės šoko, dainavo, valgė (o tai buvo kartojama!) iki pirmųjų gaidžių, o jų motė, deja, dar „labanakt“ pasakiusi gimnazijoje su progimnazijos vaikučiais jau ilsėjosi savuose palociuose, kad paryčiais vėl galėtų lėkti Žemaitijos link.
Je, je! O ką Limkas?! Ėmtėpė, jo pačiutė, kai pinigai pasibaigė (žinot, kaip su tomis moteriškėmis būna!) kažkur dingo. Vienas veikėjas sakė matęs su fotoaparatu rankose, kitam per Skype išmaniuoju telefonu nuotoliniu būdu kvalifikaciją kėlusi. O ką Limkas – jis ir toliau jaunas, tiesa, ir dailumas nepranykęs, kai kiti beῆdrai jau protezais barškina, daug ko matęs, daug kur buvęs, po pasaulį pasiblaškęs, apie naują turtingą Damą galvoja, planus kuria, kokią, kaip dabar sakoma, partnerystės sutartį sudaryti, arba paprastai šnekant – su kuo skudurus sumesti. Žodžiu, Limkui naujos vadõs reikia. Sako, dabar sveiki robočiukai gimstą...
Kai (ne)pasaką baigiau (užraukiau), proginis firminis žadintuvas „Limk 20 metų – 2015“ (be „batareikų“), kurį klubo bendraminčiai nusprendė Selemoje (ties Ąžuolų Būda, visai netoli Kazlų Rūda, o ir Marijampolė ne už kalnų) dovanoti man, šios ir anos sueigos Plunksnadraskiui, įteiktas Kaune, automobilių stovėjimo aikštelėje prie „Molo“, matant šiems liudininkams: Vainõ Brazdeikiui, Elenai Stasiulienei, Pranui Vėželiui ir Linai Janulytei, jau rodė pasimatymo Užupio gimnazijoje po metų laiką.

Iš gilumų, nuo pačių užkulnių, pagarbiai

Vytautas Bigaila

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą